first_imgArchDaily CopyAbout this officeKBNKOfficeFollowProductsSteelConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesLübeckGermanyPublished on June 12, 2014Cite: “JWS 2b / KBNK” 12 Jun 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Germany Houses “COPY” Year:  Photographs Area:  941 m² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: TECU® Products translation missing: en-US.post.svg.material_description 2013 CopyCollaborators:Franz-Josef Nähring, Kai NiepelCity:LübeckCountry:GermanyMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Dorfmüller/Kröger/KlierText description provided by the architects. The exposed location of the building site in the district of St. Gertrud not far from the historic Old Town of Lübeck offers an excellent residential area. In close proximity to Drägerpark, not far from the Wakenitz River and embedded in mature green, the site offers ideal conditions for high-quality housing.Save this picture!© Dorfmüller/Kröger/KlierThe draft interprets the surrounding buildings in its cubature, emphasizing its individual identity. An inclined roof with a gable end to the neighbour on Hövelnstrasse, a partition between base-/ground floor and the upper two floors as well as the high quality look underline the building’s villa-like appearance.Save this picture!© Dorfmüller/Kröger/KlierDue to its cubic shape and roof design the building maintains the necessary clearance areas. The 2-storey building with gable roof complies with the required distance of a half of it´s height on a length of 16 meters. The gables are inclined 45 ° to the street side and 20 ° to the garden (A total of less than 70 °, therefore, no clearance areas are necessary). The building sits 3 meters back from the border towards the rear building line of it´s neighbours, and therefore maintains a distance space of 1x its height.Save this picture!Floor PlanGreen spaces wrap around the house. The ground floor “merges” with the base by using a homogeneous brick texture. The private garden area is clearly defined, semi-public areas such as the entrance to the building and the garden in the northern part of the site invite you to linger. The parking garage – a structural component of the base and thus integrated in the design – is accessed via a parking lift. Photographs:  Dorfmüller/Kröger/Klier Manufacturers Brands with products used in this architecture project JWS 2b / KBNK ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/512924/jws-2b-kbnk Clipboard Products used in this ProjectMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina+ 9 Share Architects: KBNK Area Area of this architecture project JWS 2b / KBNKSave this projectSaveJWS 2b / KBNKSave this picture!© Dorfmüller/Kröger/KlierHouses•Lübeck, Germany Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/512924/jws-2b-kbnk Clipboard “COPY” Save this picture!© Dorfmüller/Kröger/KlierThe first floor and attic are set up as a light timber construction on the solid base and thus support the aspect of sustainability. A possible replacement of parts of the building and their subsequent reuse was considered an option right from the start of the project (cradle to cradle). Light-filled apartments with stunning views of the surroundings, spacious external bathrooms, combinable kitchen- and living-areas, adequate parking, utility rooms and a flexible floor plan offer future residents a high quality of living. Each level is one flat.Save this picture!SectionThe building is completely committed to the promise of sustainability. Great care is taken to achieve minimum energy consumption for maximum comfort. This requires a coherent view of the interplay between building, technology and location. With optimized use of daylight, a controlled ventilation and application of mature technologies, environmental emissions and costs are reduced.Project gallerySee allShow lessShigeru Ban’s “Kooky” Architecture: Just What the World Needs?MiscVIDEO: The Models of Richard MeierVideos Sharelast_img